Thursday, 26 January 2017

ENTRI 58: MULA BERNIAGA MODAL RENDAH 2

TEKS  : RAIHAN NOORDIN
FOTO : RAIHAN NOORDIN

Alhamdulillah 2 harini kak ann banyak masa, haaa banyaklah sangat masa sebab mengadap meeting yang tak habis habis, untuk mengurankan rasa 'keinginan mahu berjoget joget pahang dalam meeting'  blog ini jadi terapi.

okey ini antara point yang sejak 3 4 tahun dulu berulang ulang kak ann baca sharing dari sifu sifu bisness seperti Dr Azizan Osman, Dr Ainon ABS, dan ramai lagi.


INI TIPS BERNIAGA FOR DUMMIES.

✔️ Saya nasihatkan nak berniaga mulalah dari kecil-kecilan. Hanya guna apa ada dalam tangan.

Sebab anda yang baru nak berniaga tak tahu pun cara berniaga yang betul. Apa yang anda baca tak sama dengan pengalaman melaluinya. Anda akan buat banyak kesilapan sambil belajar.

Tapi kesilapan tu akan bawa kepada kerugian kalau anda pakai modal besar terutama pinjam dari bank atau saudara-mara.

✔️ Jadi kalau nak belajar berniaga, mula dengan bisnes online.

✔️ Jadilah agen atau dropshipper sebab tak perlu modal.

✔️ Pilih yang ada support group yang kuat bersama coaching yang regular. Kerana anda takde ilmu lagi. Berniaga takde ilmu memang anda akan cepat give up dan takkan berjaya

✔️ Anda tak perlu bayar kedai

✔️ Marketing free di media sosial dan blog

Ini caranya:

Dah pandai nanti, ada modal, baru boleh buka bisnes lain pulak kalau mahu.

✔️ Start small but finish big👍

Cubalah hadam betul2, biasanya yang mahu ubah income keluarga ni mahu nye je lebih, tapi tak mahu susah. Susah tu bukan pada modal yang tinggi. Kak Ann pun mula dengan RM260 sahaja income sekarang lebih dari gaji pensyarah 5 tahun huhuhu Alhamdulillah seronok mula berniaga dengan qaseh, tanpa modal boleh, modal rendah boleh... mengikut apa anda mahu capai.



~Oh by the way, tak sia-sia kalau and berniaga online, bila disiplin dan dengan pengurusan yang betul anda boleh langsaikan hutang hutang dan mula bina harta~

Pengurus Pemasaran Wilayah Selangor
Ana Edar
012 9321 366