Monday, 29 August 2016

ENTRI 37 : TIPS BERBISNES SAMBIL BEKERJA

TEKS : RAIHAN NOORDIN
FOTO : RAIHAN NOORDIN





KENAPA NAK BUAT DUA DUA?



Tak letih ke bekerja lagi bisness lagi . Urus keluarga lagi. Letih memang lah letih, Nak tanya bila bekerja sahaja sepenuh masa , letih jugakkan,? dan jika tidak berbisness keluarga tu terurus 100% ke? Bagi kak ann, apa pun jua kita buat memang sukar nak sempurna tapi kak ann buat ke tiga2 nya dengan seronok.




BUAT APA YANG KITA JELAS dan MAHU


Bila kita buat apa yang kita tahu dan mahu semuanya akan lebih menyeronokkan. Bila di kampus, sumbangan kak ann terhad hanya pada pelajar dan untuk lihat mereka benar benar aplikasi dan mereka berubah agak lambat, biasanya lepas grad barulah kita jelas dengan pencapaian mereka,




Namun sejak buat bisness, kak ann terus aplikasi sehabis daya apa yang kak ann pernah pelajari dan sumbangan kpada masyarakat itu lebih jelas . dan luas. Hubungan kekeluargaan lebih berkualti bila kami lebih rapat bila tugas perlu diagihkan dan belajar berkomunikasi dengan penuh kasih sayang. Jika sebelum ni bila penat mudah sangat nak marah-marah dan moody selepas hampir tiga tahun komunikasi dan persefahaman kami lebih bernilai. Alhamdulillah syukur berbisnes adalah medan kami perbaiki diri. Susah senang bersama.

Tipsnya dengan suami. Give First, Get Later! heheh nak tau apa kena datang POWER LEADING lah!.







Monthly/Yearly Sales Target Achiever






SEBAB ITU KAK ANN PILIH BISNES QASEH!



Senang je dengan bisnes Qaseh ni , kak ann mula modal dulu kurang rm300 dan dengan pendapatan sekarang sudah lebih 10kali ganda . Selain kepuasan utama diatas, gaji pun dapat dua kali, gaji kerjaya dan gaji qaseh. Siapa tak suka kan? Boleh bawa keluarga bercuti tanpa usik duit gaji dalam masa sama bisness jalan.


Bila bekerja, masuk jam 9pagi balik jam 6 petang. Kak ann akan pastikan waktu itu tugas hakiki disiapkan dan dateline mesti beres. Bila kerja hakiki kita terurus insyaAllah tiada alasan untuk bisness tidak boleh. Ramai juga agent tanya bagaimana kak ann urus masa keluarga kerjaya dan bisness, Staff pun takda. urus sale yang minima 40k-50k. InsyaAllah akan terus naik lagi (doakan ya! Amin heheh)



Kak ann syukur selepas setahun berQaseh suami mula beri support bukan sahaja dari segi semangat tapi juga turut bantu urus stok cod stok. Selebihnya, urus pembangunan agent, terima order, pengeposan dan pembungkusan masih kak ann buat semuanya. Penat memang penat tapi puas!


JADI MANUSIA YANG BERMANFAAT


Sebenarnya dari dulu rasa teringin nak berniaga, tetapi dalam masa sama kecintaan pada kerjaya , mengajar dan bidang psikologi bila hari hari kita belajar mengajar dan amal sebenarnya ia bantu kak ann menjalani kehidupan dan urusan harian dengan lebih positiff.


Paling jelas masa kak ann lebih bermanfaat sekarang berniaga berbanding dahulu sebelum berniaga. sini kak ann nak kongsi bezanya jadual kak ann dulu dan sekarang.

Ni jadual kak ann dulu dan sekarang, Tapi tak termasuk weekend ya.! nanti kak ann share. 
Perubahan Rutin selepas Berbisnes. 

Pendek cerita, jika mahu dan suka semuanya gembira. Insyaallah, Buat bisness jangan ikut-ikut, Pilih yang kita suka akan lebih mudah!,

Yang mana rasa berminat nak bersama kak ann boleh hubungi kak teruslah ya, Whatsapp je

012 9321 366
PAE 10070/F
Nuraihan Muhd Noordin
Stokis Bandar Saujana Putra, Jenjarom